ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ


elf+titleparamithohora.jpg

Κύριος στόχος

Να γνωρίσουν το διαχρονικό και παγκόσμιο ρόλο του παραμυθιού.

Επιμέρους στόχοι

Η εξοικείωση των παιδιών με τον αφηγηματικό ρόλο και η κατανόηση της σημασίας του ιδιαίτερου
κλίματος της αφήγησης.
Να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της αφήγησης του παραμυθιού.
Να εξοικειωθούν με το μετασχηματισμό του παραμυθιού σε άλλη εξέλιξη και άλλο πολιτισμικό πλαίσιο.
Να αντιληφθούν τη δυναμική του φανταστικού στοιχείου.
Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Πορεία του προγράμματος

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και διάβασαν από ένα βιβλίο.

Το δέντρο που έδινε
Ένα δέντρο μια φορά
Ο Χτυποκάρδης
Το φουστάνι της κυρα- Φύσης
Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα


Με αφορμή το βιβλίο που διάβασαν, αφού εντόπισαν τους ήρωες μετασχημάτισαν το παραμύθι
με άλλη εξέλιξη και άλλο πολιτισμικό πλαίσιο.
Δημιούργησαν ψηφιακά αρχεία.
Συγκεκριμένα: Δημιούργησαν κόμικ με το πρόγραμμα pixton , ζωγραφιές με το tux paint, κρυπτόλεξα και πολλά άλλα.
Στη συνέχεια κάθε ομάδα έγραψε διαλόγους, μοίρασαν τους ρόλους και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους και σε μαθητές των άλλων τάξεων το βιβλίο που διάβασε.
Καλέσαμε στην τάξη μας τη συγγραφέα του βιβλίου “Το Φουστάνι της κυρα-Φύσης” και τα παιδιά
είχαν την ευκαιρία να της υποβάλλουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες.
Έτσι τα παιδιά έγραψαν το δικό τους παραμύθι “Το μυστήριο της Αστερένιας” , το εικονογράφησαν και το παρουσίασαν στο διαγωνισμό παραμυθιού που έγινε στο σχολείο μας στις 26 Απριλίου 2013.

Εδώ θα περιγράψουμε τις διάφορες δραστηριότητες των βιβλίων που διαβάσαμε

Η συγγραφέας κυρία Μιζαμίδου Κυριακή στην τάξη μας.

DSC00089.jpgDSC00094.jpg


ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ


1η ομάδα.jpg

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια μηλιά ... που αγαπούσε ένα μικρό αγόρι . Κάθε μέρα το αγοράκι πήγαινε στη μηλιά , έτρωγε τα μήλα της , έκανε κούνια στα κλαδιά της , σκαρφάλωνε στον κορμό της ...και η μηλιά ήταν ευτυχισμένη . Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε ζητούσε όλο και περισσότερα από τη μηλιά για να μπορέσει να ζήσει ευτυχής τη ζωή του και η κακόμοιρη αυτή μηλιά έδινε , έδινε , έδινε μέχρι που δεν της απέμεινε τίποτα πια . Αν και η μηλιά πλέον είχε μείνει λειψή όταν το αγόρι γέρασε και έκανε τον κόπο να την επισκεφθεί , η μηλιά χάρηκε τόσο πολύ που ορκίστηκε πως θα το αγαπάει μέχρι που θα πέθαινε .

Ήρωες : Αγόρι , μηλιά

Τόπος : Δάσος

Χρόνος : Άνοιξη

Αντιστρέφω τους ρόλους

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια μηλιά , στο σπίτι της το δάσος . Μία μέρα λοιπόν που η μηλιά απολάμβανε τη ζεστασιά του δάσους και ήρεμα άπλωνε τα κλαδιά της , ένα μοχθηρό αγόρι στάθηκε μπροστά της .Όταν η μηλιά πρόσεξε το αγοράκι αυτό κατάλαβε πως σίγουρα δεν ήρθε για καλό σκοπό .Όμως στο δάσος αυτό σπάνια ερχόταν επισκέπτες και όλως περιέργως η μηλιά χάρηκε . Από τότε όμως που το αγόρι ήρθε στο δάσος έφερνε την καταστροφή . Όσο μεγάλωνε ζητούσε όλο και περισσότερα από τη μηλιά και αυτή η καημένη έδινε , έδινε , έδινε αδιάκοπα. Μετά από χρόνια όμως που το αγοράκι ωρίμασε και πλέον είχε γίνει μόνιμος επισκέπτης συνήθισε μαζί με τη μηλιά . Μέτα από μήνες γαλήνη και ησυχία επικράτησε το δάσος . Τέλος , όλοι δέθηκαν μεταξύ τους και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα .


Το δίδαγμα της ιστορίας

Αυτό το παραμύθι μας διδάσκει τη βοήθεια της φύσης ,τη βοήθεια που δίνουν οι άνθρωποι σε αυτή και επιπλέον τη γενναιοδωρία του περιβάλλοντος προς εμάς.

Τα συναισθήματά μας καθώς διαβάζουμε το βιβλίο

Τα συναισθήματά μας διαβάζοντας το βιβλίο αυτό είναι πως βαθιά μέσα μας νιώθουμε μεγάλη περηφάνια και χαρά που οι άνθρωποι βοηθούν τη φύση μας, να αναπτύσσει το περιβάλλον και πως η φύση μας βοηθά το ίδιο και εμάς για να μπορεί να υπάρχει ισορροπία στον κόσμο μας .

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Βρείτε 12 λέξεις που έχουν σχέση με το βιβλίο « Το δέντρο που έδινε»


Δ
Ε
Ν
Τ
Ρ
Ο
Π
Κ
Λ
Ψ
Η
Υ
Ζ
Ε
Δ
Γ
Β
Α
Ω
Χ
Φ
Τ
Ι
Κ
Θ
Κ
Λ
Μ
Ξ
Ν
Ι
Υ
Η
Θ
Κ
Ο
Ρ
Μ
Ο
Σ
Γ
Χ
Λ
Α
Τ
Υ
Σ
Ρ
Ο
Π
Κ
Ι
Μ
Λ
Ν
Ν
Ξ
Ο
Σ
Η
Φ
Σ
Γ
Β
Α
Ι
Τ
Σ
Π
Ρ
Α
Μ
Ξ
Ο
Π
Α
Ι
Δ
Ι
Η
Δ
Ε
Ν
Π
Α
Δ
Ι
Α
Τ
Α
Λ
Ν
Κ
Δ
Β
Ν
Ε
Ε
Ι
Γ
Μ
Η
Λ
Α
Σ
Λ
Δ
Χ
Η
Β
Ξ
Μ
Α
Σ
Δ
Μ
Ι
Ν
Δ
Φ
Ψ
Λ
Δ
Ο
Β
Ξ
Ν
Σ
Σ
Φ
Λ
Κ
Ι
Σ
Α
Ν
Ε
Φ
Β
Τ
Α
Θ
Α
Γ
Μ
Ο
Ν
Α
Χ
ΗΠληροφορίες

Ο συγγραφέας Sheldon Allan Silverstein γνωστός ως Shel Silverstein ήταν ένας Αμερικάνος ποιητής , τραγουδιστής – τραγουδοποιός , μουσικός , συνθέτης , σκιτσογράφος και σεναριογράφος.Γεννημένος στο Σικάγο το 1930, διετέλεσε στο στρατό για ένα σύντομο χρονικό διάστημα όπου σκίτσα του δημοσιεύτηκαν στο στρατιωτικό περιοδικό, Ειρηνικού Stars and Stripes.Ήρθε για να παρατηρήσετε με επιτυχία το βιβλίο του, '' Take Ten '' . Στην δεκαετία του 1960 , ο Sel Silverstein μετατράπηκε σε έναν πολύ γνωστό συνθέτη και στιχουργό με επιτυχίες όπως το '' Α boy Named Sue '' , '' On The Way'' , '' The Unicorn'' , '' Boa constrictor '' , '' So Good (για) So bad '' , '' Μητέρα της Σύλβια '', '' Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου βούκινο '' , και '' Ναι ο κ. Rogers '' . Διευκολύνετε με ένα βραβείο Grammy το 1970 για το '' Α boy Named Sue '' .Τέλος,ο σπουδαίος Shel Silverstein πέθανε το 1999 από καρδιακή προσβολή. Έτσι τελείωσε και η όμορφη ζωή αυτού του σπουδαίου Αμερικανού.Τι μας άρεσε

Στο παραμύθι ‘’Το δέντρο που έδινε’’ αυτό που είχε πραγματικά σημασία και μας άρεσε περισσότερο από όλα τα γεγονότα του παραμυθιού ήταν η γενναιόδωρη συμπεριφορά της μηλιάς . Κι αυτό γιατί έδειχνε την αγάπη της προς το αγόρι , δίνοντας του ότι επιθυμούσε , χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα . Επίσης μας άρεσε πολύ το σημείο που η μηλιά είπε στο αγόρι : << Λυπάμαι , αλλά δεν μου απέμεινε τίποτα πια να σου δώσω. Δεν είμαι τίποτα παρά ένα γέρικο κούτσουρο>> και το αγόρι που απάντησε : << Δεν θέλω και πολλά τώρα πια μονάχα ένα ήσυχο μέρος να ξαποστάσω>> . Κι τότε η μηλιά που συνέχισε το διάλογο λέγοντας: <<Μπορείς να καθίσεις στο κορμό μου και να ξεκουραστείς>>. Επιπλέον ο ήρωας που μας άρεσε περισσότερο στο βιβλίο ήταν η μηλιά, γιατί με τον ευγενικό της τρόπο έδηξε στο αγόρι πως όταν προσφέρεις κάτι στον συνάνθρωπό σου που το χρειάζεται πραγματικά νιώθεις μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτόν, γιατί τον βοήθησες σε κάτι που πραγματικά χρειαζόταν. Άλλος ένας λόγος που μας άρεσε αυτή η ηρωίδα , είναι γιατί συνεχώς έπαιζε με το αγόρι και το έκανε πραγματικά ευτυχισμένο. Μα όταν το αγόρι μεγάλωσε και ζητούσε όλο και περισσότερα από τη μηλιά αυτή δεν έλεγε τίποτα ,μάλιστα του τα έδινε με μεγάλη ευχαρίστηση. Την ένοιαζε μόνο αν το αγόρι ήταν ευτυχισμένο.


Παράσταση


Αφηγητής 2: Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια μηλιά που αγαπούσε ένα μικρό αγόρι . Κάθε μέρα το αγοράκι πήγαινε στη μηλιά, έπαιζε μαζί της και ήταν ευτυχισμένοι .

Αφηγητής 1 : Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε ζητούσε όλο και περισσότερα από τη μηλιά και αυτή έδινε , έδινε , έδινε αδιάκοπα . Μα δυστυχώς το αγόρι πήγαινε όλο και πιο αραιά στη μηλιά και πολλές φορές έμενε μονάχη. Μετά από καιρό το αγόρι επισκέφτηκε τη μηλιά και αυτή αμέσως είπε :

Μηλιά : Έλα αγόρι, έλα να παίξεις μαζί μου , να είσαι ευτυχισμένο.

Αγόρι: Είμαι μεγάλος πια για να παίζω συνεχώς . Θέλω να αγοράσω πράγματα και να καλοπεράσω . Θέλω λεφτά. Μπορείς να μου δώσεις λεφτά;

Μηλιά: Λυπάμαι ,αγόρι, μα εγώ δεν έχω λεφτά. Έχω μονάχα φύλλα και μήλα. Πάρε τα μήλα μου και πούλησε τα. Έτσι θα έχεις λεφτά και θα είσαι ευτυχισμένο.

Αφηγητής 3:Μετά από καιρό , όταν το αγόρι ξαναγύρισε, φυσικά με την άδεια της μηλιάς έκοψε τα κλαδιά της, έχτισε το σπίτι του, έτσι όπως της είχε πει πως θα κάνει κι έφυγε. Η μηλιά ήταν ευτυχισμένη.

Αφηγητής 1:Μετά από πολύ, πολύ καιρό που το αγόρι ξαναπήγε στη μηλιά έκοψε τον κορμό της και έτσι έφτιαξε μία βάρκα και έφυγε μακριά. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη… μα όχι πραγματικά.

Αφηγητής 2: Κι ύστερα από πολύ καιρό το αγόρι ξαναγύρισε και τότε...

Μηλιά: Λυπάμαι αγόρι μα δεν μου απέμεινε τίποτα πια να σου δώσω. Δεν έχω μήλα, δεν έχω κλαδιά ούτε καν κορμό. Πλέον δεν είμαι τίποτα παρά ένα γέρικο κούτσουρο...

Αγόρι: Τα δόντια μου δεν είναι πια για μήλα και είμαι πλέον πολύ γέρος για να κάνω κούνια. Δεν έχω κουράγιο ούτε να σκαρφαλώσω. Το μόνο που πραγματικά χρειάζομαι αυτή τη στιγμή είναι ένα ήσυχο μέρος να καθίσω, να ξαποστάσω λιγάκι.

Μηλιά : Μμμμ... Τότε ένα γέρικο κούτσουρο σαν κι εμένα είναι ότι πρέπει για να ξεκουραστείς... Έλα αγόρι κάθισε.

Αφηγητής 3: Το αγόρι αμέσως κάθισε και ξεκουράστηκε Κι η μηλιά για άλλη μια φορά ήταν ευτυχισμένη...

Αφηγητής 1: Με αυτό τον τρόπο τελείωσε και το θαυμάσιο παραμύθι '' Το δέντρο που έδινε''!

Παρουσίαση του βιβλίου

Σήμερα, 24/4/2013 είναι η μέρα που η oμάδα μου παρουσιάζει το βιβλίο. Έτσι, την 5η ώρα του μαθήματος πήγαμε ανυπόμονοι στην αίθουσα υπολογιστών. Καλέσαμε επίσης την πέμπτη τάξη του σχολείου μας. Αρχικά τους παρουσιάσαμε το μικρό μας θεατρικό που ετοιμάσαμε μόνοι μας. Στο ρόλο της μηλιάς ήμουν εγώ, στο ρόλο του αγοριού ήταν ο Δημήτρης Τ. και επίσης στο ρόλο των αφηγητών ήταν ο Φαίδωνας, η Παυλίνα και ο Νίκος.

external image DSC00078.jpgexternal image DSC00079.jpg
external image DSC00081.jpg
external image DSC00080.jpg
Αμέσως μετά δείξαμε το επιτραπέζιο που είχαμε φτιάξει,

external image DSC00087.jpgτη ζωγραφιά στην πέτρα,

external image DSC00084.jpg
την αφίσα,
external image DSC00086.jpgτη ζωγραφιά μας στο tux paint


external image fysh.JPGκαι τη ζωγραφιά μας με τα όσπρια.

external image DSC00083.jpg
Τέλος παρουσιάσαμε το Power Point και όλοι μας χειροκρότησαν

Η παρουσίασή μας ήταν καταπληκτική!!!!!


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΕ ΔΕΝΤΡΑ2η ομάδα.jpg

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΕ ΔΕΝΤΡΑ
Μια καλοκαιρινή μέρα ένας άνθρωπος πήγε εκδρομή στο βουνό. Εκεί είδε ένα χωριό κατεστραμμένο και συνάντησε ένα μοναχικό βοσκό, ο οποίος τον φιλοξένησε στο φτωχικό σπίτι του το βράδυ. Εκείνο το βράδυ ο αφηγητής ανακάλυψε το μυστικό του βοσκού: φύτευε βελανιδιές και ονειρευόταν να μεγαλώσουν και να ξαναδώσουν ζωή στον τόπο.Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, δυο παγκόσμιοι πόλεμοι αναστάτωσαν τον κόσμο , ήρθε η ειρήνη αλλά ο αφηγητής δεν ξέχασε τον ευγενικό άνθρωπο.Ξαναγύρισε σ΄εκείνα τα μέρη ,αλλά δεν τα αναγνώρισε .Τα βουνά ήταν κατάφυτα με βελανιδιές και οι άνθρωποι είχαν γυρίσει στο χωριό.Όταν συνάντησε τον βοσκό, είχε γεράσει πια, αλλά φύτευε ακόμα δέντρα.Ο αφηγητής χαιρέτησε τον βοσκό συγκινημένος και σκεφτόταν ότι ένας άνθρωπος με τη δύναμη της ψυχής του μπορεί ν΄αλλάξει τον κόσμο.


Ήρωες: Το παιδί και ο βοσκός
Δευτεροήρωες: Άνθρωποι και στρατιώτες
Τόπος: Χωριό και δάσος
Χρόνος: Καλοκαίρι στο Παρελθόν

Αντιστροφή ρόλων
Το παιδί Ο βοσκός
καλός κακός

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα παιδί που πήγε εκδρομή στο δάσος. Είδε ένα χωριό που ήταν καμένο.Ρώτησε έναν βοσκό να του πει ποιος το έκανε αυτό. Εκείνο είπε ότι το έκαψε ο ίδιος γιατί είχε πολλά δέντρα και δεν του άρεσαν. Επειδή του παιδιού του άρεσε η φύση θέλησε να ξαναφτιάξει το χωριό και να φυτέψει δέντρα. Το παιδί πήγε στο σπίτι του και γινόταν πόλεμος. Μετά από πολλές μέρες γύρισε ξανά στο χωριό. Όταν γύρισε είδε όλο το δάσος που ήταν ξεραμένο καταπράσινο. Πήγε στο σπίτι του βοσκού και τον ρώτησε ποιος έκανε το δάσος καταπράσινο και τα σπίτια φτιαγμένα. Αυτό του απάντησε πως φύτεψε αυτός τα δέντρα και έφτιαξε τα σπίτια γιατί είχε αλλάξει γνώμη και δεν μπορούσε να βλέπει τα δέντρα καμένο και τα σπίτια καταστραμένα. Το παιδάκι γύρισε στο σπίτι του ευχαριστημένο που έκανε το χωριό καλύτερο.

(7) Το δίδαγμα της ιστορίας
Αυτή η ιστορία μας διδάσκει ότι ακόμα και ένας άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα αρκεί να έχει θέληση ισχυρή

(8) Τα συναισθήματα σας καθώς διαβάζετε το βιβλίο
Στην αρχή νιώθω λύπη γιατί το παιδί βλέπει ένα κατεστραμμένο χωριό ,στη μέση νιώθω λίγο χαρά γιατί το παιδί συνάντησε στο κατεστραμμένο χωριό έναν άνθρωπο.Στο τέλος νιώθω πολύ χαρά γιατί ένας άνθρωπος κατάφερε να φτιάξει το χωριό.

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ
Βρείτε 12 λέξεις που έχουν σχέση με το βιβλίο "Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα"
Π
Ο
Λ
Ε
Μ
Ο
Ι
Θ
Δ
Ε
Α
Ξ
Ε
Γ
Ι
Γ
Β
Ε
Η
Γ
Γ
Τ
Ν
Ξ
Σ
Τ
Ρ
Λ
Ρ
Κ
Κ
Ε
Σ
Κ
Ο
Ο
Τ
Η
Ψ
Α
Ο
Α
Υ
Ι
Γ
Η
Ξ
Σ
Β
Τ
Σ
Κ
Η
Γ
Κ
Τ
Τ
Η
Ε
Α
Μ
Φ
Γ
Λ
Ρ
Φ
Δ
Α
Ρ
Λ
Ι
Υ
Λ
Δ
Ε
Ν
Τ
Ρ
Α
Ε
Ο
Τ
Ρ
Δ
Μ
Τ
Ξ
Α
Ν
Λ
Ι
Ε
Β
Θ
Ι
Χ
Π
Ε
Ι
Ε
Ρ
Υ
Ο
Π
Σ
Ω
Ω
Ρ
Δ
Ι
Κ
Ε
Σ
Ε
Μ
Ρ
Ν
Η
Ι
Μ
Δ
Κ
Κ
Α
Ε
Ι
Μ
Μ
Ε
Ε
Ξ
Υ
Ο
Ρ
Ν
Ο
Ε
Ι
Σ
Ν
Δ
Φ
Σ
Π
Α
Υ
Δ
Α
Ν
Ο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Jean Giono ήταν Γάλλος συγχραφέας γεννήθηκε το 1895 και πέθανε το 1970 πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και η φρίκη που έζησε εκεί τον μετέβαλε έναν ένθερμο ειρηνιστή.Μελέτησε κλασικά έργα λογοτεχνίας όπως την Ιλιάδα του Ομήρου και τα έργα του Βιργιλία, μεγάλου Λατίνου ποιητή και επηρεάστηκε από αυτα στη δική του διμιουργία. Γνωστά έργα του είναι η Collienu, ( Kolin)Ο καβαλάρης στη Στέγη , Ένας βασιλιάς χωρίς ψυχαγογιά.( Τα δύο τελευτέα έγεινανταινιίες. Φυμισμένο έργο του είναι " Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα" ( μια μικρή ιστιρία που γυρίστικε και σε ταινία το 1987) Σε αυτό δείχνει την αγάπη του για τη φύση και γίνετε και γίνετε ένας προτοπόρος της σύγχρονης οικολογικής κίθνησης τημίθηκε με το λόγο τεχνικού βραβίου του πρίγκιπα Ρενιέ το 1953.


Τι σας άρεσε από το παραμύθι;

Μας άρεσε από το παραμύθι ο βοσκός γιατί προσπάθησε να φτιάξει όλο το περιβάλλον.

Μας άρεσε η συζήτηση που μιλούσαν για τους ανθρώπους που μάλωναν στα σπίτια τους. Και το κλίμα δεν ήταν καλό.

Ποιος ήρωας σας άρεσε από το παραμύθι;

Μας άρεσε ο βοσκός γιατί είχε θέληση και προσπάθησε να κάνει το δάσος καταπράσινο .

Παρουσιάζω το βιβλίο

Αφηγητής: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδί που αποφάσισε να πάει μια βόλτα στο δάσος. Πηγαίνοντας όμως είδε ένα κατεστραμμένο χωριό.

Παιδί: Ποιος το χάλασε αυτό το όμορφο χωριό;

Δέντρο: Έχει καεί πριν από πολλά χρόνια.

Αφηγητής: Πιο κάτω είδε ένα γέρο βοσκό.

Βοσκός: Έλα στο σπίτι μου να φας και να κοιμηθείς.

Παιδί: Εντάξει!

Αφηγητής: Και έτσι το παιδί πήγε στο σπίτι του βοσκού να κοιμηθεί. Το βράδυ ξύπνησε και είδε τον βοσκό να θάβει βελανίδια στο χώμα.

Παιδί: Τι κάνεις εκεί βοσκέ με τα βελανίδια.

Βοσκός: Τα θάβω για να βγουν βελανιδιές και το μέρος να πρασινίσει.

Αφηγητής: Το πρωί είπε το παιδί στο βοσκό:

Παιδί: Ήρθε η ώρα να φύγω.

Βοσκός: Γεια!

Αφηγητής: Όταν έφτασε στο σπίτι του γινόταν πόλεμος. Μετά από χρόνια αποφάσισε να ξαναπάει να δει το χωριό.

Παιδί : Αυτό το μέρος έγινε μετά από χρόνια αγνώριστο έχει γίνει καταπράσινο.

Δέντρο: Ναι το έκανε ο βοσκός που φύτευε τόσα χρόνια βελανιδιές.

Παιδί : Πού είναι ο βοσκός;

Δέντρο: Πιο κάτω είναι το σπίτι του. Έχει γεράσει πια.

Βοσκός: Γεια σου παιδί μου είδες πως έκανα το χωριό; Έφτιαξα και τα σπίτια.

Παιδί: Φεύγω τώρα και σε θαυμάζω που έκανες το μέρος αυτό τόσο ωραίο!

Αφηγητής: Και έτσι κλείνει η ιστορία: ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα.

Παρουσίαση του βιβλίου " Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα"

Σήμερα 27/5/2013 παρουσιάσαμε το βιβλίο μας που λέγεται "Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα" στους συμμαθητές μας και τους μαθητές της Ε1 τάξης του σχολείου μας.
Στην αρχή παρουσιάσαμε το βιβλίο μας με θεατρικό,
external image DSC00069.jpg

στη συνέχεια δείξαμε το Power Point,μετά το συννεφόλεξο,

external image %CF%84%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%BF.jpg


ύστερα την αφίσα,

external image DSC00070.jpg


external image DSC00079.jpg


το σχηματοποίημα,
external image DSC00074.jpg
τη ζωγραφιά με τα μακαρόνια
external image DSC00071.jpg

external image DSC00073.jpg


και τέλος κάναμε τον βοσκό σε κατασκευή.
external image DSC00077.jpg

Πήραμε ένα μπουκάλι, χαρτοταινία, ένα χαρτί, τέμπερες, μαρκαδόρους και μια χάρτινη βελανιδιά.
Σε όλους άρεσε η παρουσίασή μας και μας χειροκρότησαν θερμά.
Σε αυτή την παρουσίαση πήραν μέρος η Ελένη Καρμίρη, ηΜαρία Σούλκου , ο Αντώνης Καρτάλης και ο Τσολακίδης Γιώργος.

ΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑ - ΦΥΣΗΣ


3η ομάδα.jpg
ΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑ – ΦΥΣΗΣ
Μια φορά και έναν καιρό, η κυρά – Φύση φορούσε το αγαπημένο της φουστάνι, που ήταν πολύχρωμο, και το φορούσε κάθε χρόνο στην εποχή του φθινοπώρου.
Όμως κάποια στιγμή ήρθε ο χειμώνας και η κυρά - Φύση φόρεσε το καφέ - μαύρο φουστάνι και ένιωσε απαίσια. Τότε τα ξαδελφάκια του Θύμιου σκέφτηκαν μια ιδέα: να της φτιάξουν ένα καινούριο φουστάνι από διαμάντια και σταγόνες νερού!
Μόλις το φόρεσε η κυρά - Φύση, ένιωσε τέλεια και όλοι οι άνθρωποι – μεγάλοι και μικροί – άρχισαν να παίζουν με το φουστάνι της.
Ήρωες:Η κυρα-φύση,ΘύμιοςΔευτεροήρωες: ο Ήλιος,ο άνεμος,τα ζώα του δάσους η Σωσώ η σουσουράδα, ο δάσκαλος της μουσικής ο Σπύνος
Τόπος:Το δάσος
Χρόνος:Το φθινόπωρο
Αντιστρέφω τους ρόλους
Θύμιος Κυρα-φύση
καλός κακή
Πριν από πολλά χρόνια,είπε η γιαγιά Φωφώ και αφού μας κοίταξε έναν-έναν μες τα μάτια ,χαμογέλασε μυστήριακαι συνέχισε :Ήταν ένα φθινοπωρινό που η φύση δεν ήθελε να φορέσει τα καλά της.Το φουστάνι είχε πολλά χρώματα και δεν της άρεσε καθόλου,αυτό το φουστάνι το φορούσε κάθε χρόνο την εποχή του φθινοπώρου και το είχε σιχαθεί πάρα πολύ . Ο θύμιος προσπαθούσε να την πείσει να φορέσει το φουστάνι μα αυτή δεν ήθελε να το φορέσει αλλά ο Θύμιος δεν τα παρατούσε.Η κυρα-φύση περίμενε μέχρι το χειμώνα για να φoρέσει το αγαπημένο της φουστάνι το καφέ-μαύρο.Του Θύμιου δεν του άρεσε καθόλου και στεναχωριόταν πάρα πολύ για την κυρα-φύση.Πέρασαν οι μήνες και ήρθε ο χειμώνας και η φύση ήτανε μέσα στην καλή χαρά και ο Θύμιος μέσα στη στεναχώρια.

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Βρείτε 11 λέξεις που έχουν σχέση με το βιβλίο “ Το φουστάνι της κυρά Φύσης”
Φ
Υ
Σ
Η
Φ
Γ
Δ
Ο
Η
Κ
Ε
Ο
Γ
Ν
Ε
Υ
Χ
Υ
Ι
Γ
Α
Ι
Υ
Β
Τ
Φ
Ε
Ε
Μ
Ξ
Ψ
Ω
Β
Σ
Χ
Γ
Ι
Κ
Η
Φ
Χ
Ζ
Ι
Π
Τ
Ρ
Μ
Φ
Τ
Ξ
Θ
Ξ
Θ
Ξ
Η
Α
Ω
Ξ
Ε
Λ
Γ
Η
Ι
Υ
Γ
Ο
Ν
Μ
Ρ
Φ
Θ
Ο
Θ
Ο
Μ
Λ
Α
Ι
Α
Η
Υ
Κ
Ι
Υ
Θ
Ι
Σ
Λ
Η
Τ
Κ
Ο
Κ
Κ
Ι
Ν
Ο
Θ
Κ
Α
Μ
Α
Υ
Ρ
Ο
Υ
Κ
Σ
Φ
Ν
Η
Κ
Λ
Γ
Φ
Ξ
Γ
Ξ
Η
Ο
Μ
Ο
Υ
Σ
Ι
Κ
Η
Υ
Φ
Ι
Ξ
Η
Κ
Θ
Τ
Ε
Τ
Ρ
Γ
Ξ
Δ
Α
Σ
Κ
Α
Λ
Ο
Σ
Φ
Η

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Κυριακή Μιζαμίδου

Η κυρία Μιζαμίδου Κυριακή , συγγραφέας του βιβλίου (το φουστάνι της κυρα-φύσης) είναι δασκάλα της έκτης δημουικού στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Πεύκων .Εκτός από τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και διδασκαλίας ασχολείται και με τη ζωγραφική,τις κατασκευές και τη γυμναστική . Άλλα βιβλία της είναι:
- Ο Πλατανουλίνος Τανουλίνος.
- Καλά Χριστούγεννα.
-Και όχι παλιές ιδέες .
Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει στο Ρετζίκι.Τι μας άρεσε από το βιβλίο<<Το φουστάνι της κυρα-Φύσης>>!!

Εμένα πιο πολύ μου άρεσε όταν η κυρα-Φύση φόρεσε το καινούριο της φουστάνι .Ήταν χαρούμενη και ευτυχισμένη!
Γι' αυτό όταν χιονίζει και η Φύση φοράει το όμορφο άσπρο της φουστάνι είμαι χαρούμενος!
Στέφανος

Από το βιβλίο <<το φουστάνι της κυρα-Φύσης>>της Μιζαμίδου Κυριακής μου άρεσε περισσότερο ο Θύμιος,το σύννεφο.
Αυτός είχε βρει την καλύτερη ιδέα για να κάνει την κυρα-Φύση να νιώσει πιο χαρούμενη.
Μάρθα

Μου άρεσε ότι η κυρα-Φύση φόρεσε και πάλι το χειμωνιάτικο φουστάνι της
Στέλλα

Μου άρεσε ότι συνεργάστηκαν όλοι μαζί και φτιάξαν ένα τέλειο φουστάνι με διαμάντια και σταλακτίτες.
Στέλιος.

Παράσταση


Αφηγητής 1 :Κάποτε ήτανε η κυρα-Φύση με ένα πολύχρωμο φουστάνι.

Παιδί 1: Αχ! Είναι πολύ όμορφο το φουστάνι της!

Παιδί 2: Ναι έλα να παίξουμε με το πολύχρωμο φουστάνι της.

Αφηγητής 2:Έτσι και έγινε.Όμως σε λίγους μήνες ήρθε ο χειμώνας.

Αφηγητής 1 :Τότε η κυρα-Φύση φόρεσε το καφέ-μαύρο φουστάνι της.

Κυρα-Φύση:Δεν θέλω να φορέσω το καφέ-μαύρο φουστάνι αλλά πρέπει!

Θύμιος: Βρήκα μια ιδέα!Να της φτιάξουμε ένα αστραφτερό χειμωνιάτικο φουστάνι με διαμάντια και σταγόνες βροχής!

Αφηγητής 2: Η ιδέα του Θύμιου άρχισε να μπαίνει σε δράση!

Αφηγητής 1: Την άλλη μέρα το φουστάνι ήταν έτοιμο και το έδωσαν στην κυρα-Φύση!

Κυρα-Φύση: Είναι τέλειο το φουστάνι μου!Σας ευχαριστώ όλους σας για αυτό το υπέροχο φουστάνι!

Παρουσίαση του βιβλίου

Σήμερα 24/4/2013 παρουσιάσαμε το βιβλίο <<Το φουστάνι της κυρα Φύσης >> στους μαθητές της τάξης μας, στο ΣΤ1' και το Γ3'.
Αρχικά το παρουσιάσαμε με ένα μικρό θεατρικό και οι ρόλοι ήταν: ο Θύμιος, η κυρα- Φύση, και τα παιδιά. Ετοιμάσαμε ένα φόρεμα από ξύλο και πάνω του κολλήσαμε με σελοτέιπ χρωματιστά φορέματα από χαρτόνι.

external image DSC00076.jpgexternal image DSC00069.jpgexternal image DSC00070.jpgexternal image DSC00071.jpg

Αργότερα παρουσιάσαμε ένα τραγούδι που γράψαμε μόνοι μας και το χορέψαμε σε μουσική westcoast music bakerfield style .
Το τραγούδι είναι:

Η κυρα φύση φόραγε πολύχρωμο φουστάνι,
του φθινοπώρου οι χαρές την είχαν καταβάλει.
Λουλούδια, δέντρα και πουλιά της κάνουνε παρέα,
όλα μαζί της τραγουδούν και αισθάνεται ωραία.


Ήρθε χειμώνας και έβαλε πολύ σκουρό φουστάνι
-<<άλλο να πάρεις μάτια μου >>-μα το ρευστό δεν φτάνει!
Η κυρα φύση προτιμά να είναι ανθισμένη
όμως το χιόνι το πολύ την καίει την καημένη


Τα σύννεφα χαρήκανε γιατί είχαν μια ιδέα
φόρεμα να της φτιάξουνε όλοι μαζί παρέα.
Τους σταλακτίτες των σπηλιών, διαμάντια ορυχείων
μαζέψανε και ράψανε, καμάρι των ραφείων


Κοιτάξτε το φουστάνι μου, για δείτε το πώς λάμπει,
μια ομορφιά μοναδική,μια γοητεία μαγική και αντιλαλούν οι κάμποι.
Χαρά και γέλιο, ξεγνιασιά, όλου του κόσμου τα καλά.
Χαρούμενη το φόρεσα, σε όλο τον κόσμο χόρεψα.


Όταν η φύση θα χαρεί, η πλάση θα γελάσει,
και απ'των ανθρώπων τις καρδιές, τον πόνο θα αδειάσει.
Θα φέρει όμορφες στιγμές ,θα φέρει και αγάπη,
Γιατί η ελπίδα κατοικεί, μες της ψυχής τα βάθη.


Ο ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΗΣ


omada 4h.jpg

Ο ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΗΣ

Μια φορά ένας κύριος έφτιαχνε μαριονέτες μια φορά αποφάσισε να φτιάξει μια μαριονέτα που να του μοιάζει και άρχισε τη δουλειά. Αφού κουράστηκε πήγε για ύπνο.Όμως το ανδρείκελο ζωντάνεψε και όταν κύριος Πετράν ξύπνησε είδε την μαριονέτα και επειδή δεν ήταν τέλειο επομένως την έδιωξε. Ήθελε να βρει ένα όνομα. Έφτασε ένα τσίρκο που από τα μεγάφωνα άκουσε ' ο Χτυποκάρδης έρχεται'. Του άρεσε το όνομα και αποφάσισε να είναι το όνομά του από εδώ και πέρα. Τότε ήθελε να φύγει μετά από λίγο έφτασε σε ένα βουνό εκεί συνάντησε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Έλλη της φανέρωσε όλα τα μυστικά του και αυτήν του αποκάλυψε ότι είναι μια μικρή μάγισσα και τότε υποσχέθηκαν ότι δε θα πει τίποτα κανένας.Ο Χτυποκάρδης έφτασε σε ένα μικρό χωριό, εκεί ένα σπίτι που μέσα είχε μια μαμά και ένα παιδί που αγκαλιαζόντουσαν. ο Χτυποκάρδης ζήλεψε και μπήκε και αυτός μέσα στο σπίτι.Τότε η μαμά φοβήθηκε και φώναξε δυνατά δύο άντρες την άκουσαν και έτσι έτρεξαν με τα όπλα και τα σκυλιά.Τα σκυλιά έψαξαν αλλά δεν βρήκαν τίποτα γιατί ο Χτυποκάρδης είχε διαλυθεί, το κασκόλ του έφτασε στη μικρή μαγισσούλα την Έλλη.


Ήρωες: Χτυποκάρδης, Κύριος Πετράν.

Δευτεροήρωες: Μαριονέτες, σκύλος, Έλλη, μαμά, παιδί, κυνηγοί

Τόπος: δάσος, πόλη

Χρόνος: χειμώναςΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Βρείτε 10 λέξεις που να είναι σχετικές από το βιβλίο ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΗΣ

X
Α
Φ
Α
Ρ
Φ
Τ
Ζ
Ξ
Ε
T
Δ
Φ
Ν
Ξ
Χ
Ζ
Δ
Λ
Ρ
Y
Γ
Σ
Δ
Ο
Ρ
Φ
Λ
Α
Τ
Π
Ε
Τ
Ρ
Α
Ν
Η
Π
Λ
Κ
O
Τ
Σ
Ι
Η
Τ
Ε
Ρ
Α
Σ
Κ
Γ
Ι
Κ
Π
Κ
Ψ
Ι
Ν
Β
Α
Γ
Ρ
Ε
Μ
Ο
Η
Ι
Ρ
Π
Ρ
Ξ
Κ
Λ
Α
Γ
Β
Γ
Β
Ο
Δ
Α
Ο
Ο
Α
Τ
Η
Σ
Ε
Δ
Η
Θ
Ρ
Ψ
Ω
Υ
Ο
Α
Η
Ρ
Σ
Α
Λ
Ι
Κ
Ξ
Η
Υ
Θ
Ι
Κ
Ξ
Υ
Φ
Ψ
Ω
Β
Μ
Η
Κ
Σ
Κ
Α
Λ
Ι
Ζ
Ε
Λ
Θ
Χ
Φ
Ξ
Ω
Υ
Δ
Ν
Ψ
Η
Η
Τ
Ξ
Υ
Λ
Ι
Ν
Ο
Σ
Ψ
Τ
Η


ΚΑΡΛ ΝΟΡΑΚ – ΡΕΜΠΕΚΑ ΝΤΟΤΡΕΜΕΡ

« ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΗΣ»

Καρλ Νορακ
Ο Καρλ Νορακ γεννήθηκε στο Μονς του Βελγίου το 196. Γιος του ποιητή Πιερ Κοράν. Μετά την εκπαίδευση του ως καθηγητής γαλλικών ήταν ηγέτης της πολιτιστικής και αφοσιώθηκε στην ποίηση και τα κινούμενα σχέδια. Ηγείται πολυάριθμα εργαστήρια για παιδιά. Έως συγγραφέας διέπρεψε όπως και ποίηση και στο θέατρο, είχε δημοσιεύσει πολλά βιβλία για τη νεολαία. Είχε εκδόσει
Το 1996 <<Τα μαλακά λόγια>> που ήταν ένα των παιδιών που είχε διευθύνει επιτυχία . συναισθηματικές σχέσεις και μια γεύση για το ταξίδι είναι δύο αγαπημένα του θέματα.

Ρεμπέκα Ντοτρεμερ
Η Ρεμπέκα Ντοτρεμερ γεννήθηκε το 1971 στην Γκαπ της νότιας Γαλλίας και σπούδασε στο (ENSAD)
στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας, εικονογράφος και σχεδιάστρια κόμικς. Έχει γράψει και εικονογραφήσει
πολλά παιδικά βιβλία καθώς και μία ποιητική συλλογή. Ζει στο Παρίσι με το σύζυγο της Τάι- Μαρκ
Λε Ταν και τα τρία τους παιδιά.
Τι μας άρεσε
Στο βιβλίο που διάβασα μου άρεσαν όλα, αλλά πιο πολύ μου άρεσε όταν ο Χτυποκάρδης συνάντησε την Έλλη και επιτέλους γνώρισε μια φίλη που δεν τον φοβόταν και δεν τρόμαζε από τη μορφή του.
Εμένα μου αρέσει η σκηνή που ο Χτυποκάρδης συνάντησε τη μάγισσα Έλλη. Γιατί με την άκρη ενός απλού ραβδιού, έκανε να χορεύει βαλς το φως ψηλά στον ουρανό. και αυτό έδειχνε μία ωραία εικόνα, ένα όμορφο θέαμα και επίσης μου άρεσε που ο Χτυποκάρδης μαγεμένος από το θέαμα χαμογέλασε τόσο πλατιά που το ξύλινο πρόσωπό του κόντεψε να κοπεί.
Εμένα πιο πολύ μου άρεσε που ο Χτυποκάρδης παρά που ο κύριος Πετράν του είπε ότι είναι άχρηστος εκείνος συνέχισε για να βρει ένα όνομα που αυτό σήμαινε ότι δεν το έβαλε κάτω.

Θεατρικό

Αφηγητής: Ήταν κάποτε ο κύριος Πετράν, που του άρεσε να φτιάχνει μαριονέτες για τον εαυτό του. Μια μέρα αποφάσισε…


Κύριος Πετράν: Θα φτιάξω ένα ανδρείκελο


Κύριος Πετράν: Κουράστηκα, θα πάω για ύπνο και συνεχίζω αύριο.


Αφηγητής: Το πρωί το ανδρείκελο είχε ζωντανέψει, με κάποια μαγική ικανότητα. Ο κύριος Πετράν.


Κύριος Πετράν: Θεέ μου πόσο χάλια είσαι . Δε μοιάζεις καθόλου. Φύγε!


Χτυποκάρδης: Πρώτα πρώτα , θα ψάξω να βρω ένα όνομα


Ξένοι: Χα Χα!!! Τι χάλια που είναι!


Τυμπανιστής: Ακούσατε, ακούσατε «Χτυποκάρδης έρχεται»


Χτυποκάρδης: Χμ: Ωραίο αυτό το όνομα Χτυποκάρδης από εδώ και πέρα έτσι θα με φωνάζουν.


Αφηγητής: Λυπημένος όμως ο Χτυποκάρδης, επειδή τον έδιωξε ο Πετράν φεύγει μακριά. Τότε έφτασε σε ένα βουνό εκεί συνάντησε ένα κοριτσάκι, την Έλλη.


Αφηγητής: Τον είδε αλλά δεν τον φοβήθηκε.


Έλλη: Θα σου πω κάτι αλλά μη το πεις σε κανέναν .


Χτυποκάρδης: Εντάξει δε θα πω τίποτα.


Αφηγητής: Συνέχισε να προχωρεί μέχρι που βρήκε ένα σπίτι.


Μαμά: Μια φορά και έναν καιρό…


Χτυποκάρδης: Πάω και εγώ να ακούσω.


Μαμά: ΑΑΑ! Βοήθεια ένα τέρας


Κυνηγοί: Πάμε να το πιάσουμε.


Αφηγητής: Δυστυχώς ο Χτυποκάρδης διαλύθηκε. Το κασκόλ του πήγε στην Έλλη.


Παρουσίαση του βιβλίου


Σήμερα 26/4/2013 παρουσιάσαμε μπροστά σε όλη την τάξη και στο Α2 το βιβλίο που διαβάσαμε στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας. Το βιβλίο λεγόταν ο Χτυποκάρδης. Στην αρχή τους καλημερίσαμε, ύστερα τους δείξαμε το κουκλοθέατρο και αφού τελειώσαμε μας χειροκρότησαν όλοι.


external image proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-z5PeZGlt3Fg%2FUXqKqJEW5JI%2FAAAAAAAACpE%2FfvJ-6qzvpL0%2Fs1600%2FDSC00076.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*


external image proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-Chtijh3ll4Y%2FUXqLXfls8VI%2FAAAAAAAACpM%2FY6xf9yuXmqU%2Fs1600%2FDSC00077.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*
Μετά τους δείξαμε ότι είχαμε ετοιμάσει για αυτό το παραμύθι.Αυτά που είχαμε φτιάξει ήταν κούκλες απο πηλό,

external image proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-LMdyDa8WWpE%2FUXqMlUa8tCI%2FAAAAAAAACpc%2F5YERCeSQfbc%2Fs1600%2FDSC00068.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*


μια αφίσα

external image proxy?url=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F-jVNIGNz-e4o%2FUXqSOT4YzUI%2FAAAAAAAACpw%2FUuFTfzamTsg%2Fs1600%2FDSC00075.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*

και ένα επιτραπέζιο.
external image proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-6_jUdVAq5As%2FUXqTVCZJu6I%2FAAAAAAAACp8%2FkS4HL9FURXI%2Fs1600%2FDSC00074.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*external image proxy?url=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F-3XQHWGkc_hU%2FUXqT3SgHZRI%2FAAAAAAAACqE%2F_AvDVqXPmR0%2Fs1600%2FDSC00079.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*

ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
 5η.JPG
Ένα δέντρο μια φορά

Μια φορά ήταν ένα δέντρο και κανείς δεν το πρόσεχε. Κάτι μηχανικοί έλεγαν ότι θα πλάταιναν το δρόμο πλάι του και θα έπρεπε να το κόψουν. Ζήλευε τα άλλα δέντρα που τα στόλιζαν και τα φρόντιζαν, ενώ αυτό κανείς δεν το πρόσεχε. Ήταν και ένα παιδί που έμενε σε ένα κρύυο πλυσταριό που θα το γκρέμιζαν κι αυτό. Ζήλευε τα άλλα παιδιά που είχαν παιχνίδια, γλυκά και ζεστασιά. Ένα δειλινό συναντήθηκαν και το δέντρο του ζήτησε να το στολίσει. Το παιδί το στόλισε με χρυσόχαρτα, με φούσκες, πυγολαμπίδες κι ένα πεφταστέρι. Το δέντρο χάρηκε πολύ κι άφησε το παιδί να καθίσει στη ρίζα του. Μετά από λίγο ήρθε ένας αμαξάς και μια πριγκίπισσα. Μαζί τους πήραν το παιδί για να στολίζει το δέντρο του βασιλιά. Πήραν και το δέντρο μέσα σε μια γλάστρα, γιατί αλλιώς το παιδί δε θα πήγαινε στο παλάτι. Από τότε κάθε Χριστούγεννα ένα σμάρι πυγολαμπίδες, φούσκες, χρυσόχαρτα κι ένα πεφταστέρι μαζεύονται στο σημείο εκείνο.
Έτσι λένε... Ποιος ξέρει;


ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Βρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με το βιβλίο “Ένα δέντρο, μια φορά”

Π
Ο
Λ
Ι
Τ
Ε
Ι
Α
Μ
Ε
Ο
Ξ
Ψ
Π
Ξ
Ε
Ρ
Ι
Π
Γ
Λ
Σ
Ρ
Α
Σ
Τ
Ε
Ρ
Ι
Κ
Υ
Μ
Ω
Ι
Τ
Τ
Ν
Π
Υ
Α
Β
Ξ
Ν
Δ
Ε
Ν
Τ
Ρ
Ο
Τ
Ο
Η
Η
Ι
Π
Κ
Ρ
Ο
Λ
Ε
Υ
Σ
Π
Τ
Α
Β
Λ
Σ
Ο
Λ
Η
Α
Ω
Σ
Η
Ζ
Χ
Χ
Γ
Ι
Δ
Φ
Π
Κ
Ο
Ι
Ξ
Α
Υ
Μ
Δ
Ε
Ι
Λ
Ι
Ν
Ο
Ρ
Ρ
Ε
Τ
Υ
Γ
Ο
Γ
Α
Χ
Α
Α
Ν
Υ
Ο
Π
Φ
Β
Ω
Χ
Ζ
Σ
Ο
Συγγραφέας:Ευγένιος Τριβιζάς

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.
Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το Νησί των πυροτεχνημάτων.
Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, μα και λιμπρέτα για όπερες.
Τα θεατρικά του έργα Το όνειρο του σκιάχτρου παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του Χίλιες και Μία Γάτες σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του Τα Τρία Μικρά Λυκάκια έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books). Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.
Τι μας άρεσε

Εμένα μου άρεσε που το παιδί είχε θάρρος και προσπαθούσε συνεχώς να ομορφύνει το δέντροκι έτσι να το κάνει να αισθανθεί πιο όμορφα . Μου άρεσε ακόμα επειδή μας έδειξε ότι χωρίς λεφτά μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα. Όπως το παιδί που πήρε τα χρυσόχαρτα , τα τύλιξε κι έτσι έκανε μπαλίτσες . Επίσης μου άρεσε το ότι αφού όλοι προσπάθησαν στο τέλος έμειναν όλοι ευχαριστημένοι . Με συγκίνησε το ότι και οι δυο τους ήταν μόνοι τους και ζήλευαν τους
άλλους που είχαν ό,τι ήθελαν για τις γιορτές .Τέλος μου άρεσε το ότι , ενώ το δέντρο και το παιδί ήταν μικροί, φτωχοί και αδύναμοι βοηθώντας ο ένας τον άλλον τα κατάφεραν να γλυτώσουν και να ζήσουν ευτιχισμένοι .
Εμένα μου άρεσε πολύ από το παραμύθι που το παιδάκι στόλισε το δέντρο και μετά κάθισε στον κορμό του.Μου άρεσε επίσης που η πριγκίπισσα κάλεσε το αγοράκι να μείνει στο παλάτι και να στολίζει το δέντρο του βασιλιά κάθε χρόνο,φυσικά μαζί με τον αγαπημένο του φίλο το δέντρο,γιατί είναι ο μόνος φίλος που έχει και τον νοιάστηκε πραγματικά.

Θεατρικό

Μηχανικός 1: Ας δω πόσο θα πλατύνουμε τον δρόμο.


Μηχανικός 2:Δηλαδή θα κόψουμε το δέντρο ;


Μηχανικός1:Άμα χρειαστεί φυσικά και θα το κόψουμε !


Παιδί:Πόσο μόνος είμαι !


Περαστικός : Τι άσχημο δέντρο!


Δέντρο :Θα πρέπει να είναι πολύ μόνος!


Παιδί : Πολύ ξερό !


Δέντρο:Στόλισέ με , στόλισέ με όσο καλύτερα μπορείς .


Αμαξάς : Εδώ είμαστε !


Πριγκίπισσα : Ω ! Εσύ το στόλισες αυτό το όμορφο δέντρο ;


Παιδί : Ναι


Πριγκίπισσα : Ωραία τότε έλα μαζί μου να στολίζεις έτσι και το δέντρο του βασιλιά κάθε χρόνο .


Παιδί : Όχι ! Δε φεύγω χωρίς το δέντρο μου ! Είμαστε φίλοι .

Παρουσίαση του βιβλίου "Ένα δέντρο μια φορά"


Σήμερα 11/6/2013 στο σχολείο παρουσιάσαμε κι εμείς το δικό μας βιβλίο <<Ένα δέντρο μια φορά.>> στους συμμαθητές μας και τους μαθητές της Α2 τάξης του σχολείου μας. Παρουσιάσαμε το βιβλίο μας σε ένα μικρό θεατρικό , ύστερα παρουσιάσαμε στην τάξη τις χειροτεχνίες μας .

external image DSC00070.jpg

external image DSC00071.jpg

Η πρώτη μας χειροτεχνία ήταν ένα δέντρο στολισμένο με χρυσόχαρτα,external image DSC00079.jpg

η δεύτερη χειροτεχνία μας ήταν ένα κάδρο που είχαμε ζωγραφίσει επάνω του μια πολιτεία και κολλήσαμε επάνω μακαρόνια, φάβα, κοχύλια, ρύζι, φακή και χρυσόχαρτα απο σοκολατίτσες

external image DSC00072.jpg

και η τελευταία μας χειροτεχνία τυπώσαμε σελιδοδείχτες. και μοιράσαμε σε κάθε παιδί από έναν για να θυμούνται την παρουσίασή μας


external image DSC00075.jpg

Μόλις τελειώσαμε, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και μας χειροκρότησαν. Στην παρουσίαση πήραν μέρος η Άννα, η Ελπίδα, ο Ιορδάνης και η Μαρία Φ.


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΕΝΙΑΣ


Ομαδικό παραμύθι που έγραψαν όλοι οι μαθητές για το διαγωνισμό παραμυθιού

Ηλεκτρονικό βιβλίο
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΕΝΙΑΣ

Ψηφιακή αφήγηση


.


Εφαρμογή με το story bird

Κόμικς


Τρισδιάστατο βιβλίο


Δημιουργία διαδραστικής αφίσας


Παρουσίαση του παραμυθιού


external image DSC00070.jpgexternal image DSC00072.jpg

external image DSC00073.jpg

external image DSC00075+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg

external image DSC00079.jpg